Met minder dan een week tot de verkiezingen lijkt de race tussen Hillary Clinton en Donald Trump nòg spannender te worden.

Een poll waarin Clinton eerder leidde met 5 procentpunt, IBD, peilt beide kandidaten nu op een steun van 44 procent. Volgens RealClearPolitics ligt Clinton op nationaal niveau slechts 1,7 procentpunt voor op Trump, terwijl ze twee weken terug een voorsprong van 6,5 procentpunt had opgebouwd.

Trump doet het schijnbaar stukken beter in de zogenoemde swing states. In Florida, één van de grootste ‘battlegrounds’ leidt Trump met 1 procentpunt op Clinton. Zeker voor Trump is de zuidelijke staat een noodzakelijke, als hij de 270 kiesmannen wil winnen die nodig zijn voor de nationale zege.

Clinton had de hoop dat ze ‘rode’ staten zoals Arizona en Georgia, die meestal Republikeins stemmen, zou kunnen winnen. Maar in de recentste peilingen ziet het ernaar uit dat Trump die toch ‘behoudt’ voor het rechtse kamp.

Clintons campagneteam is zelfs bezig om reclamespots te kopen in voorheen veilig geachte staten als Colorado en Michigan. In de laatste staat leek het alsof Clinton zonder moeite de voorverkiezing ging winnen, maar Bernie Sanders pakte die toch van haar af in een verrassingsuitslag.

Niettemin is het al met al onduidelijk of Trump structureel wint of dat het puur een tijdelijke opleving is, nadat de FBI vorige week een onderzoek naar Clintons emailgebruik heropende.

'Structureel is race stabiel'

Cruciale strijdstaten als Virginia, Colorado en Pennsylvania zitten nog wel echt in Clintons kamp, zegt analist en peiler Matt McDermott. "Structureel gezien is de race vrij stabiel. Wij zitten op een 3-tot-6-punts voorsprong voor Clinton en een bijna onoverkomelijke voorsprong in de battleground states. Er is geen bewijs dat Trump werkelijk succesvol zijn negatieve punten in deze strijd heeft overwonnen. 3 op de 5 kiezers heeft nog steeds een hekel aan hem. Zijn probleem blijft dat de overweldigende meerderheid hem niet gekwalificeerd acht of vindt dat zijn temperament hem in de weg zit."

Ook andere peilers uiten zich sceptisch over de jongste resultaten. YouGov noemt bijvoorbeeld het fenomeen dat sommige kiezers helemaal niet reageren op peilingen als ze teleurgesteld zijn in een kandidaat. Dat zou het geval kunnen zijn na het FBI-nieuws voor Clinton. Haar kiezers kunnen bij wijze van spreken zijn 'thuisgebleven' voor de peilingen.

En tegelijkertijd bestaat de kans dat Trump geen voordeel heeft van zijn ogenschijnlijke sprong in de peilingen, aangezien veel kiezers al vooraf gestemd hebben: 22 miljoen om precies te zijn.